Самое интересное в мире науки и удивительная природа

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 107

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Статистика

Блог

Главная » 2014 » Май » 31 » Цікаві факти про каналізаційні люки
13:08
Цікаві факти про каналізаційні люки

Каналізаційны люки ложат над оглядовим колодязем до підземних комунікацій для захисту колодязя і водостоку від пошкоджень , попадання сторонніх предметів , забезпечення руху пішоходів та автотранспорту , несанкціонованого доступу , також для доступу до підземних комунікацій .

Каналізаційний люк - порівняно недавній винахід . Розквіт ери чавунних каналізаційних люків пов'язаний з появою і розвитком електричних та телефонних мереж , які з'явилися всього століття тому . До слова сказати центральна каналізація , в багатьох містах з'явилася на 20-30 років пізніше .

Кругла форма люка не випадково отримала найбільше поширення : адже квадратний люк може провалитися в колодязь , а трикутний не відповідає формі людського тіла. Круглий люк ніколи не провалиться в колодязь , але разом з тим він має особливу якість - його можна котити .

Придбати оригінальні люки, а також розфарбувати можна тут: ревизионный люк для гипсокартона
Вибір великий і конкретний, можна обирати за деталями, тобто матеріал, розмір, і т. д.

За маркування люка завжди можна дізнатися , який колодязь він прикриває
В - водопровід Г ,
ПГ - пожежний гідрант , пожежний гідрант підземний
К - побутова та виробнича каналізації
Д - дощова каналізація
ТС - теплова мережа
ГС - газова мережа ГТС ,
МТС - міська телефонна мережа МГ - [ магістральний ] газопровід Т - телефон ( телефонна мережа ) ТС - тепломережа ( теплопровід )

Традиційний матеріал для виготовлення люків - чавун. Чавунні люки міцні, надійні , довговічні , стійкі до впливу агресивних середовищ. Однак кришки чавунних люків досить часто стають об'єктом розкрадання з метою здачі на металобрухт. У місті Калькутта ( Індія ) більше 10000 люків були вкрадені протягом двох місяців. Вони були замінені на бетонні покриття , але й вони були вкрадені , на цей раз через арматури всередині них. 240000 люків та водостічних решіток були викрадені в Пекіні в 2004 році ». Злодій в Китаї може заробити 33 юаня ($ 4 ) , продавши ділку кришку люка.

У зв'язку з почастішанням крадіжками люків ряд виробників почали випуск люків , що мають в своїй конструкції петлі ( відкриваються як двері) , або мають запірний механізм ( замок). Останні частіше використовуються для ліній зв'язку. У 2000-2001 роках в Москві проходив глобальний мейл- арт проект « Каналізації всіх країн , єднайтеся! » , Чию основу складали фотографії каналізаційних люків з усього світу , а також авторське осмислення теми у вигляді творчих проектів та об'єктів . Незважаючи на те , що майже всі каналізаційні люки мають круглу форму , в деяких країнах використовують трикутні . А США є кришки для каналізаційних люків трикутної форми. Вони вказують напрям потоку в каналізації. При русі гоночних болідів завдяки їх аеродинамічним характеристикам створюється настільки низький тиск повітря між дорогою і днищем машини , що його достатньо , щоб підняти кришку каналізаційного люка ( див. Закон Бернуллі , Граунд - ефект). Тому під час перегонів міськими вулицями кришки приварюються до обода люка. 23 вересня 1990 на гонці спортпрототіпов в Монреалі болід гонщика Хесуса парей вдарився об кришку каналізаційного люка , підняту в повітря болідом , що слідував перед ним. У результаті цього почалася пожежа ; через щільний диму пішли нові аварії , і гонку остановілі.Срив кришки люка гоночним болідом серії CART можна бачити у фільмі « Гонщик ». На каналізаційних люках Риму , як і на гербі цього міста , написано SPQR ( традиційне римське скорочення фрази « Senatus Populisque Romanus » , що в перекладі з латині означає «Сенат і римський народ »). А в Японії каналізаційні люки прикрашають веселими аплікаціями.

Просмотров: 707 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Вход на сайт

Поиск

Интересно