Самое интересное в мире науки и удивительная природа

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 107

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Статистика

Блог

Главная » 2014 » Март » 19 » Як стати хорошим оратором?
23:04
Як стати хорошим оратором?
З чого починається публічний виступ ? Правильно - з задуму мови . Будь-який професійний оратор знає , що починати готуватися до промови потрібно не за день , і навіть не за тиждень. Для того , щоб навчитися виступати публічно і стати впевненим оратором , необхідно володіти широким кругозором і добре знати свою професійну область , те коло питань , які ви будете висвітлювати у своїх виступах. І в цьому вам допоможе повсякденна підготовка.
Повсякденна підготовка включає в себе , перш за все , самоосвіта в самому широкому сенсі слова, тобто :
придбання нових знань ,
накопичення відомостей з різних галузей науки і техніки ,
отримання інформації з періодичної преси ,
передач радіо і телебачення ,
читання наукової , публіцистичної , художньої літератури.
Чи варто говорити , що оратору слід володіти основними поняттями і термінами , а також прагнути поповнити багаж практичних знань?
Що конкретно потрібно робити ?
1 . Приділяйте хоча б одну годину на день читання книг , журналів і газет. Вибирайте хороших перевірених авторів - це стосується як спеціальної літератури , так і художньої . Купуйте класиків у кишеньковому варіанті і щодня прочитуйте хоча б кілька сторінок по дорозі на роботу. Популярністю сьогодні користуються також аудіокниги - їх можна слухати в плеєрі або в програвачі автомобіля , особливо коли ви стоїте в пробці. Використовуйте кожен вільний момент для свого розвитку - так поступали всі видатні оратори . Теж саме відноситься і до читання інформації в інтернеті , прослуховуванню радіо і перегляду телепередач.
2 . Робіть виписки з книг , записи радіо і телепередач , якщо вам зустрілося цікаве думку з того чи іншого питання. Заведіть собі маленький кишеньковий блокнотик і носіть його всюди з собою. Робіть у ньому позначки і після розмов з колегами і друзями , товаришами по службі і близькими людьми. Помічайте думку живих людей - все це ви з успіхом зможете використовувати потім в своїх виступах. Ваші промови наповняться нешаблонною , осмисленої інформацією і в рази підвищать ефективність і захопливість ваших виступів. Беріть на замітку повсякденний матеріал , підбирайте цікаві приклади та ілюстрації для своїх промов з подій навколо .
Відзначайте в своїх записах , чи можна буде використовувати в своєму виступі :
що зустрівся приклад ,
цитату ,
вислів ;
робити вирізки з газет і журналів ,
виписки з прочитаної літератури ,
збирати прислів'я , крилаті слова , афоризми.
ще одне джерело інформації для роздумів - питання, які ставлять слухачі після вашого виступу .
І пам'ятайте: упущена ідея = упущена вигода. Якщо ви не напишете / розповісте про це сьогодні , то завтра хтось зробить це за вас.
Поступово у вас накопичиться особистий архів , в якому зберігатимуться резерви матеріалу. Резерви матеріалу - стратегічний інструмент будь-якого оратора. Народна мудрість говорить: оратору , як і полководцю , потрібні резерви - з ними він непереможний!
Для створення такого архіву можна зробити наступне: заведіть спеціальну папку з вкладеними файлами. На кожному файлі напишіть тему вашої майбутньої мови або просто позначте область вашого дослідження . І кожну виписку , цитату або цікавий приклад , записаний на клаптику паперу ( маленькі клаптики паперу в цьому випадку навіть краще використовувати , чому скажу трохи пізніше ) , складайте в ці файли за темами .
3 . Підвищення культури усній і письмовій мові. Пам'ятайте про культуру мови в побуті , відстежуйте грамотність і чистоту вашої мови , говорите ясно , намагайтеся користуватися різними варіантами слів у різних ситуаціях .
4 . Прагніть говорити якомога більше. Основна вправа оратора - усні висловлювання. Беріть участь в дискусіях , обговоренні проблем колег і друзів , частіше виступайте на семінарських заняттях , на зборах , будьте активні на тренінгу - словом , використовуйте будь-яку можливість попрактикуватися в мові. Пам'ятайте про те , що немає іншого способу навчитися говорити , окрім як говорити .
5 . Ведення щоденника . Спробуйте писати хоча б по дві -три сторінки в день , і процес підготовки промов , а також усні висловлювання стануть даватися все легше і легше. У щоденникових записах не прагнете до надзвичайно витонченому стилю , навіть не намагайтеся бути грамотними (не турбуйтеся , крім вас ніхто ці записи не побачить - це ж особистий щоденник ) . Спробуйте просто записати те , про що в даний момент думаєте. Пишіть все , що приходить вам в голову , і так - поки не заповните три сторінки.
Повсякденні вправи і накопичення відомостей допоможуть вам підготувати базу для чудових виступів. Ви розвинете не тільки свою мову, а й розширите кругозір і підвищите свою культуру.

Звісно це дуже в загальному, а детальніше дізнатись можна тут: http://zhivoeslovo.com/bazovyj-kurs.html
Це базовий курс по ораторському мистецтву.
Просмотров: 1017 | Добавил: 329 | Рейтинг: 3.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Вход на сайт

Поиск

Интересно