Самое интересное в мире науки и удивительная природа

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 107

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Статистика

Блог

Главная » 2017 » Март » 12 » Як стати волонтером притулку тварин
22:54
Як стати волонтером притулку тварин

Всі ми люди, як люди, і хоч квартирне питання нас зіпсував, але і милосердя іноді стукає у наші серця. Якщо ви любите тварин не на словах, а на ділі, можливо, вам захочеться приєднатися до волонтерського руху та допомогти братам нашим меншим, проживають у притулках. Завдяки роз'ясненням одного з таких добровольців стало ясно, що це не так складно і енергозатратно, як здається зі сторони.

У Москві налічується кілька десятків притулків, в яких проживають тисячі собак і кішок. Вони далекі від ідеалу, але завдяки їм по всій Росії новий будинок (а точніше — клітку), отримали мільйони тварин. Майже в кожному місті країни небайдужі громадяни або місцеві влади побудували притулок для тих, кому найгірше серед натовпів снують туди-сюди людей. Але часто в собачих притулках не вистачає їжі, медикаментів, утеплених вольєрів. До того ж тварин потрібно вигулювати, вчити командам. Допомагають місцеві жителі — волонтери. Багато хто, напевно, готові були б приєднатися до них, але не знають як.

Міфи про притулки для тварин

Міф перший: Чомусь вважається, що притулки розташовані на глухих околицях або взагалі за містом, де не ступала нога людини. Насправді це не так. У Москві, наприклад, практично в центрі знаходиться один з найбільших столичних притулків «Дубовий гай». Взагалі, найближчий до будинку притулок найпростіше знайти на сайті Dobrdobr.

Читайте також: Светлана Зварич.

Як стати волонтером притулку тварин

Міф другий: Думаєте, волонтер — це самотня жінка з 30 кішками будинку? Помиляєтесь. В основному в притулки приїжджають молоді дівчата, багато з яких не кидають волонтерство і після того, як стали мамами. Наприклад, працююча мама дворічного малюка, москвичка Олена Долина, до народження дитини їздила в Кожуховський притулок кожну суботу. Зараз, поки немає можливості надовго відлучатися, відповідає на всі дзвінки: хтось загубив собаку, хтось хоче взяти, хто здати на час відпустки — все це до неї. Через рік вона обов'язково відновить регулярні візити в притулок.

Міф третій: Варто прийти до притулку, і вас, майбутнього волонтера, приймуть з розпростертими обіймами, адже рук не вистачає. В цілому, так і є, але є пара нюансів. Перш ніж звернутися в найближчі притулок, слід познайомитися з ким-небудь з волонтерів. По-перше, в притулки не пускають незнайомих людей в цілях безпеки. А по-друге, ви ж поки не знаєте, що потрібно робити. До того ж у кожної тварини можуть бути свої особливості, і до деяких потрібен особливий підхід.

Запропонувати дружбу


Бути волонтером не значить намагатися врятувати всіх покинутих тварин на світі. Можна взяти шефство над одним чотирилапим товаришем: наприклад, водити певну собаку на прогулянки. Знайти компаньйона допоможе сервіс Dog Dating, який поки співпрацює тільки з притулком «Суперсобака», але найближчим часом планує створити партнерську мережу і навіть перевести сайт на англійську, оскільки їм дуже зацікавилися іноземні партнери.

Творець Dog Dating, креативний директор рекламного агентства Grape Володимир Гарев сам п'ять років допомагав притулку. «Я звик, що мене оточують тварини, але в Москві завести вихованця виявилося неможливим. Тоді я став їздити в притулки: гуляти і розмовляти з собаками, привозити їм їжу і всякі смакоту, — розповів він «Стрічці.ру», — через кілька років ми Grape задумалися про те, щоб зробити соціальний проект. Я взяв колег в притулок, їм сподобалося. Близько року ми просто відвідували тварин і виношували цю ідею, а потім, одним літнім вечором, сіли і все придумали. Зараз у проекті, так чи інакше задіяні майже всі співробітники агентства».

Балувати, як своїх


Важливе завдання волонтерів — годувати і гуляти з тваринами. Зазвичай в притулок їздять кілька разів на тиждень. У деяких (насамперед, муніципальних) притулках собак і кішок годують тільки сухим кормом, тому волонтери привозять кашу (суміш гречки і рису) і консерви. У люту зиму такий прикорм допомагає собакам не мерзнути. Але ще тваринам завжди потрібно увагу людини, щоб вони не дичавіли. Хвостаті завжди будуть ради, якщо ви пограєте, погуляєте або просто їх погладите.

Як стати волонтером притулку тварин

Ірина — господиня притулку «Гуд дог» в селищі Приозер'ї Московської області. За професією вона художник: «Щоб зайнятися знедоленими тваринами, ми з чоловіком продали квартиру в Москві на станції метро «Південна», — каже вона, — грошей вистачило на те, щоб викупити три ділянки в Підмосков'ї і побудувати там будинок і вольєри, благо чоловік сам будівельник. Зараз у нас близько 60 собак і є навіть міні-піг, «відмовник» Сеня. Раз на місяць до нас приїжджають волонтери, привозять мішок корму і гречку з тушонкою. Це, звичайно, крапля в морі, але ми всьому ради. Будемо щасливі, якщо до нас будуть навідуватися частіше, ми готові навчити новачків всьому, що знаємо самі».

Кураторство


У волонтерів, які вже освоїлися, зазвичай є відразу кілька тварин, якими вони займаються постійно. Це називається кураторство. Досвідчені волонтери можуть доглядати відразу за десятьма собаками чи кішками. Але варто мати на увазі, що кураторство — це велика відповідальність. Якщо тварина захворіє, доведеться возити до ветеринара, витрачатися на ліки і так далі. А кінцева мета куратора — знайти своїм підопічним справжній будинок. При цьому, якщо волонтер курирує собаку, то він займається дресируванням собак. Навчає її основним командам, привчає до повідця і до вигулу.

Будинок як фінальна мета


Невід'ємна частина волонтерства — пошук тваринам господаря. У тих, хто вже багато років займається цією справою, склався свій звід правил, про них «Стрічці.ру» розповіла координатор притулку «Поклик предків» Наталія Бистрова.

Перш за все, потрібні гарні, чіткі фотографії тварини на яскравому тлі чи з яскравими елементами, зроблені професійним фотографом або просто тим, хто добре знімає. «Фотографії — це 90 відсотків успіху, — пояснює Наталя, — вони обов'язково повинні викликати посмішку і захоплення, а не смуток і жаль. Взагалі забудьте про жалість, коли намагаєтеся знайти кішці або собаці дім».

Потім треба скласти текст про тварину, описавши його особливості, смішні звички, риси характеру. Обов'язкові «технічні параметри: вік, зріст, вага, стан здоров'я, стерилізація, вакцинація. «Дайте почитати текст одного. Якщо він засумував, а потім розсміявся — значить, все написано як треба», — каже Наталя.

Як стати волонтером притулку тварин

Ну а тепер залишається розмістити текст в тематичних групах соцмереж, на сайтах купівлі-продажу і веб-ресурсах, присвячених тваринам (Vozmi-sobaky.ru, Vsezverushki.ru, Sobakitut.ru і т. д.). Не забувайте «піднімати», «виділяти» оголошення, це платно, але того варте.

Хто-небудь неодмінно відгукнеться, але не віддавайте вихованця в руки першому зустрічному. Потенційних господарів слід ретельно відбирати. Обов'язково підписуйте договір (бланк є в інтернеті).

Собаку відвезіть в новий будинок особисто — так ви дізнаєтеся реальну адресу проживання її господарів і оцініть побутові умови. Навідуйтеся до вихованця в перші місяці, і нехай господарі регулярно надсилають вам його фотографії.

Пошук тваринам господаря, фотозйомка, трансфер, фінансова підтримка — всім цим ви можете допомогти притулку навіть без постійного кураторства. Приєднуйтесь до волонтерів. Там вас чекають.

Просмотров: 519 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Вход на сайт

Поиск

Интересно