Самое интересное в мире науки и удивительная природа

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 107

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Статистика

Блог

Главная » 2017 » Март » 24 » Як стати найкращим волонтером?
00:35
Як стати найкращим волонтером?

Соціальне волонтерство все більш популярно. І якщо ви серйозно вирішили стати волонтером, то залишається дотримуватися деякі прості правила або принципи, завдяки яким все вийде: не нашкодь; допомагай нужденних, незалежно від віросповідання, національності та соціального статусу; не намагайся замінити професіоналів (лікарів, пожежників, вихователів); вкладай свої зусилля, час, турботу, доброту; спирайся на свої реальні можливості; працюй в команді; не допомагай власними матеріальними ресурсами.
На деяких принципах зупинюся детальніше.

Не зашкодь

Найперше правило саме така: не нашкодь! І мова тут не тільки про підопічних, але і про тих, хто поруч (персонал установи, лікарів, батьків дітей та інших волонтерів), і навіть про самого волонтера (його психологічному і фізичному здоров'я, стосунки з близькими, вільному часу, роботі чи навчанні). Наступні правила по чому розкривають цей принцип.

Найчастіше волонтери допомагають тим, хто потребує допомоги, це означає, що діти або люди похилого віку, або інваліди — дуже вразливі, ранимі, тендітні. Потрібно зробити все залежне, щоб не погіршити їх стан. У тому числі не погіршити бажанням заподіяти добро» у що б то не стало.

Треба пам'ятати, що головне — це діалог, відкритість, бажання зрозуміти і почути інших людей. Підопічні, їх рідні, персонал установи — все це живі люди. Відкриті, чесні, добрі робочі стосунки з ними — запорука волонтерського успіху.

Дій від імені цієї благодійної організації

 Юрій Беланівського: Якими можуть бути волонтерські центри в Росії? Волонтер рідко діє від свого імені. Найчастіше, і це цілком виправдано, він діє від імені благодійної організації. Яка, в свою чергу, повинна мати ім'я, державну реєстрацію, статут, зрозумілий сайт, доступне і персоніфіковане керівництво (тобто відомі ПІБ і місцезнаходження). Робота волонтера — це завжди партнерство.
Будь відповідальним

Для багатьох відповідальність очевидна. Але не для всіх. Волонтерство часто сприймається як особиста справа. Хочу — допомагаю, не хочу — не допомагаю. Тут дуже тонка грань між свободою, творчістю і свавіллям. Свавілля небезпечний. Від волонтера потрібно заздалегідь узгоджувати не тільки свої ініціативи, але і свій графік (хоча б на півроку), і періодично підтверджувати (чи не підтверджувати) свої наміри. Потрібно завчасно попереджати про зміну планів. Якщо волонтер так робить, він дуже швидко зрозуміє, наскільки полегшиться його життя.

Читайте також: Светлана Зварыч.

Допомагай своїми силами та вміннями, жертвувати свій час, а не гроші

Як волонтери допомогли Паралімпіаді? Щоденник добровольця. На перший погляд, це річ очевидна, що виникає з визначення волонтера. Однак життя надає занадто багато приводів вчинити інакше. Чому не слід цього робити? Мова, безумовно, йде тільки про простір волонтерського служіння, а не взагалі.
Якщо волонтер допомагає підопічному грошима (речами, продуктами тощо), то він змінює свій статус. З помічника він перетворюється в спонсора. Тут йдеться про дуже тонкої психологічної ситуації, яка дуже швидко розростається і призводить до зовнішніх і внутрішніх конфліктів. Найчастіше ці конфлікти виражаються такими питаннями і репліками. Від підопічних: «Чому він комусь дав гроші, а мені ні?»; «Якщо він дав гроші один раз, чому б не попросити давати регулярно?»; «Чому інші волонтери не дають гроші, адже вони бачать мою нужду?»; «До волонтера-спонсору слід ставитися інакше, ніж до простих волонтерам». Від волонтера: «Я даю гроші, а ситуація не змінюється, моїх грошей не вистачає на вирішення проблеми»; «Я даю гроші, а мої друзі-волонтери — ні, але вони ж бачать, що і мені важко, і підопічним».

Зовсім не даремно в середовищі благодійних організацій існує правило про фінансову допомогу через фонди. Благоотримувачі не завжди адекватні з погляду вибудовування серйозних і відповідальних фінансових відносин. Відома формалізація фінансової допомоги знімає безліч проблем.

Спираємося на свої реальні можливості

Інакше кажучи, не варто братися за те, що тобі не під силу. Це відноситься насамперед до поставленої перед волонтером задачі і до кордонів взятої відповідальності.

Юрій Беланівського. Чого не знають влади про волонтерів і навіщо їм це знати?
Поясню на прикладах. Якщо волонтер приходить в лікарню до тяжко хворим дітям, і його завдання організувати дозвілля, то потрібно розуміти, що волонтер не в силах вилікувати дитину, змінити його долю, кардинально змінити становище сім'ї і т. д. В його силах стати другом дитини, допомогти йому подолати самотність, поділитися з ним своїм часом, своїми вміннями, своїм душевним теплом. Це дуже багато. І дорогого коштує. Але... за великим рахунком, не більше.

Або інший приклад. Волонтери працюють в дитячому наркологічному диспансері. Вони беруть участь у реабілітаційних програмах, створюють особливу атмосферу творчості і спілкування для дітей. Але... пацієнти виписуються із диспансеру, їдуть додому і потрапляють в своє середовище, де немає волонтерів. І часом волонтерам це непросто, але необхідно прийняти, що їх робота обмежена парканом навколо наркодиспансеру. Зрозуміло, чому. За рік через диспансер може пройти кілька сотень пацієнтів, місце проживання яких на дуже віддаленій відстані. Групі волонтерів навіть з 20 осіб неможливо допомагати сотням дітей поза диспансеру.

Не лікуй і не бери на себе чужу відповідальність і компетенцію

Думаю, цей принцип вже зрозумілий. І все ж, оскільки він принципово важливий з точки зору «не нашкодь», зупинюся на цій темі. Ні при яких умовах волонтер не може ставити під сумнів ті медичні послуги, що надаються пацієнту. Більше того, навколо благоотримувача є багато людей, від яких так чи інакше залежить його здоров'я і навіть життя. Волонтер серед цих людей зобов'язаний зайняти своє місце і допомагати підопічному разом з усіма.

Працюй в команді

Добровільні помічники. Стати волонтером може кожен Найбільш ефективний спосіб роботи волонтерів — груповий. За своєю природою доброволець робить тільки те, на що підписався (що відповідає його щирим бажанням), або те, на що поки ще вистачає сили волі. Більш того, волонтер може піти у будь-який момент. А як же підопічні? Їм же, як правило, потрібна постійна допомога.
Забезпечити регулярну і довгострокову роботу можна тільки в групі. Група — це розподілені ролей і відповідальності. Група — це і безпека, і підтримка, і передача досвіду. Волонтер не відчуває себе «на амбразурі», він має можливість відійти в тінь, відпочити і навіть, за необхідності, не прийти.

Дотримуйся правил

Проста, здавалося б, річ — дотримуйся правила благодійної організації, від імені якої працюєш, і правила установи, де працюєш. Від цього часом і залежить «не нашкодь».

Благодійна організація має свої завдання і свої уявлення про роботу волонтерів. Уявлення ці можуть бути різні, більш чи менш професійні або адекватні. Але це не важливо. Якщо волонтер діє від імені конкретної організації, він зобов'язаний її дотримуватися правила. Для прикладу можна познайомитися з правилами благодійного волонтерського руху «Даниловцы».

Однак є ще правила установи, де перебувають підопічні. Це правила внутрішнього розпорядку (в тому числі продиктовані специфікою хвороби підопічних), правила пропускного режиму та санітарні норми (вимоги до одягу, вимога щодо щеплень). Треба розуміти, що правила установи можуть здаватися надлишковими або дивними. Їх автор навіть може здатися самодуром. Але це не має ніякого значення. Якщо волонтер хоче допомагати підопічним, правила необхідно дотримуватися.

Будь готовим до вибору з двох зол

 «Іноді діти йдуть, і допомога потрібна нам»: один день з лікарняними клоуном Як би парадоксально це не виглядало, але в нашій країні волонтеру часто доводиться вибирати не між добром і злом, а між злом більшим і меншим. Нерідко чорно-білого вибору просто немає. Так, в лікарні або дитячому будинку волонтер може зіткнутися з чимось, що його обурює. Починаючи від несмачною їжі для дітей або погано випраної білизни і закінчуючи насильством над підопічними. Може виникнути виправдане і справедливе бажання вплинути на ситуацію, поскаржитися кудись, підняти галас у ЗМІ. Безумовно, в разі прямого насильства необхідно захистити слабкого незважаючи ні на що. Але от у випадку брудної білизни, недоброзичливого ставлення персоналу до підопічних і т. д. — треба проявити мудрість і все зважити, перш ніж приймати рішення про кардинальну впливі на ситуацію.
І тут, оскільки волонтери в нашій країні, за великим рахунком, ніхто, то постає питання: що важливіше? І далі приходити до підопічних і допомагати їм? Або через скарги, публічність, тиск виправити ситуацію і... припинити волонтерський присутність?

Просмотров: 534 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Вход на сайт

Поиск

Интересно