![](http://zahod.at.ua/_bl/1/s55384793.jpg)
Про користь такого благородного напою як чай сперечатися не доводиться. Поворотним роком , в історії вітчизняного чаювання , став 1679 , коли був укладений перший контракт на поставку цього дивовижного напою . Постачальником чаю був Китай , причому , основні поставки , здійснювалися з території північного Китаю . У ті часи , цей напій використовувався , виключно , в лікувальних цілях. Втім , така практика його використання притаманна багатьом країнам . Стародавні вчені нараховували більше 24 лікувальних ефектів цього древнього напою.
Придбайте чай напряму з Китаю: купить чай черный
Який колір у якісного чаю ?
Сучасна промисловість пропонує величезну кількість видів цього напою. Розібратися в хитросплетіннях видів , марок , купажів буває досить складно. Смак чаю , в першу чергу , залежить від якості листа і від його якісної обробки . У першу чергу , на що потрібно звертати увагу при купівлі напою - його колір.
колір чаю
Колір листа повинен бути чисто чорний якщо ми говоримо про сорти чорних чаїв. Відхилення кольору в бік коричневого , бурого і сірого кольору є показником низької якості. Колір заварки такого чаю буде мутнуватим і на смак буде залишати бажати кращого. Тьмяність чорного чаю також говорить про його невисоку якість . Хороший чорний чай повинен , як би , трошки блищати.
Що стосується зеленого чаю , то тут прояви рожевого і сірого кольору вважаються явним браком. Такий чай може бути тільки зеленого кольору і , іноді , з легким нальотом білого кольору.
Якщо говорити про Улун , то чайні листочки такого чаю повинні бути бурового або коричневого кольору.
Правильний розмір чайного листа
Якісний чай повинен мати однакові за розміром листи . Розмір листів чітко прописаний в міжнародних стандартах цього продукту. Склад чаю поганого і середньої якості , як правило , містить безліч дрібних частинок і навіть пилу. На низька якість продукту вказує і наявність сторонніх включень. Це можуть бути не тільки уламки чайної гілки , але й інші сторонні включення.
Крупнолистовий чай повинен володіти таким показником як скрученность сухого листя . Цей процес відбувається при правильному процесі ферментації чайного листа. Довгі скручене листя , у вигляді спіралі , говорять про правильному процесі теплової обробки. Упаковки брендових виробників , як правило , містять " оглядове вікно " , за допомогою якого можна оцінити колір і скрученность чаю.
Волога і запах
Не менш важливими критеріями вибору є наявність вологи і запаху. Вологість чаю повинна бути в межах 3-5%. Вологість можна визначити на дотик. Треба взяти в руку чайний листочок і розтерти його . Якщо чай швидко розсипається , значить він пересушене . Крім цього , на чайний лист можна просто натиснути. Якщо він випростався , а потім візьме колишню форму , коли Ви перестанете тиснути , вологість нормальна , а якщо не повернеться до попереднього стану , значить вологість вище норми.
З запахом чаю справи йдуть трохи складніше. Справа в тому , що цей напій має безліч різновидів, і , кожен різновид має свій оригінальний запах. Тому , виявити який запах «неправильний» дуже складно.
Суха чайна заварка не повинна пахнути горілим , мати запах металів , і будь-який сторонній запах. За своєю природою сухий чайний лист володіє великою гігроскопічністю , тобто , вбирає сторонні запахи , тому основним показником при виборі повинна бути герметичність упаковки. Досить часто , на прилавках магазинів можна зустріти ароматизовані чаї. Найчастіше , процес ароматизації чаю переслідує одну мету - замаскувати неякісну сировину . Якісний чайний лист не потребує процесах ароматизації .
Домішки в чаї
Ні для кого не секрет , що якщо чай містить якісь домішки , то це неякісний чай. Це можуть бути різні палички , маленькі шматочки дерева і навіть папір . Нехай такий чай і дешевий , але подбайте про своє здоров'я , купите продукт подорожче , і будьте впевнені , що ніякої шкоди здоров'ю Ви не завдасте .
Найкраще , подібний продукт купувати в спеціалізованих магазинах , а не на прилавках великих супермаркетів.
|